
Sektörün Sorunları
Türkiye’de plastik sektörü, faaliyet gösteren firmalarının %95’inin KOBİ olması ve en önemlisi de diğer sektörlere girdi verdiği için ülkenin içinde bulunduğu durumdan en çok etkilenen sektörlerden biridir. Sektörde yaşanan problemlerle ilgili bilgiler aşağıda yer almaktadır;
Ürün Bilincinin Eksikliği
Özellikle plastik boru tüketimi Türkiye’de geri kalmış ülkeler düzeyindedir. Bazı boru hatlarında hâlâ galvanizli ve asbestli borular kullanılmaktadır. Maliyetleri düşürmek için kullanılan diğer tür boruların ömürlerinin daha kısa olduğu bilinmemektedir.
Amerika’da tüm boru sektöründe payı %90’lara ulaşan plastik borular halen Türkiye’de ekonomik nedenlerle ikinci plandadır. Özellikle belediyelerin maliyetleri düşürmek için kullanım ömrü daha kısa olan beton borular kullandıkları belirtilmektedir. Plastik boru bilincinin topluma yerleştirilebilmesi için sektördeki firmalar tarafından bir birlik kurulmasının gerekliliği belirtilmiştir.
Yetersiz Kapasite Kullanımı
Sektördeki firmalar, %55-65 arası kapasiteyle çalışmaktadırlar.
Yatırım Planlaması Eksikliği
Sektöre gereken fizibilite etütleri ve gereken araştırmalar yapılmadan yatırımlar yapılmakta böylece niteliksiz ürünler piyasaya sürülmektedir.
Küçük Ölçekli Firmalar
Plastik sektörü çok sayıda küçük ölçekli firmadan oluştuğu için kredi ve teşviklerden sağlıklı biçimde yararlanamamaktadır.
Enerji Maliyeti
Özellikle plastik boru sektöründe yoğun elektrik tüketimi söz konusudur. Enerji maliyeti , üretilen malın maliyetinin neredeyse %10’udur. Bu nedenle enerji tüketimi firmalar açısından oldukça yüksek bir girdi maliyeti oluşturmaktadır. Enerji maliyetlerindeki bu yükseklik her sektörde olduğu gibi plastik boru sektöründe de rekabet şartlarını zorlaştırmaktadır.
Makine yoğun üretim yapan sektördeki firmaları zaman zaman ülkedeki elektrik üretiminin ihtiyaca cevap vermemesi nedeniyle baş gösteren elektrik kesintileri ve voltaj düşüklükleri etkilemektedir. Dünya standartlarında üretim yapmaya çalışan firmalarımızın en son teknoloji ile kullanmakta oldukları makineler elektrik kesintileri ve kalitesiz enerji ile bozulmakta ve verimi düşmektedir.
Haksız Rekabet
Plastik boruda standart dışı üretim pazarın ağırlıklı bölümüne hakimdir. Bu durumda da pazardaki çoğu firmanın daha fazla kâr elde etmek amacıyla üretimde kaliteyi ikinci plana itmesi sektöre dönük önemli yatırımları bulunan ve kaliteye odaklanan firmalar açısından haksız rekabet yaratmaktadır. Söz konusu iki grubun aynı pazarda rekabet etmek zorunda kalması da, kaliteli ürünün fiyatını aşağıya çekmektedir. Bu durumda da kalitesiz üretim yapanların kârı artarken, düşük kârlarla çalışmak zorunda kalan büyük firmalar bundan çok fazla zarar görmektedir.
Dolar Kurunun Düşmesinden Dolayı Sürekli Değişen Fiyat Listeleri
Özellikle doların aşırı değer kaybı firmaların sürekli fiyat listesi değiştirmesine yol açmaktadır. Bu sorun 2005 yılı için de şirketleri endişelendirirken, iç piyasada hammadde fiyatlarının sürekli yükselmesi, buna karşılık dövizin değer kaybetmesi fiyat istikrarsızlığı yaratmaktadır. Bu nedenle firmalar satış yapmakta ve rekabet etmede zorlanmaktadırlar.
Hammadde Temini
Tüm plastik sektöründe olduğu gibi plastik boru sektöründe faaliyet gösteren firmalara da ülkemizde hammadde temin eden tek kuruluş PETKİM’dir. PETKİM şu anda ülkemiz plastik sektörünün hammaddesi termoplastiklerin %33’ünü üretmektedir. Sektörde firma sayısı itibariyle hammadde ihtiyacının tek başına PETKİM tarafından karşılanamaması nedeniyle firmalar hammadde ihtiyacını ithalat yoluyla karşılamak zorunda kalmaktadır.
0 Comments